УВАГА!

ЗАПОРІЗЬКА МІСЬКА РАДА

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ВІДДІЛ ОСВІТИ

ВОЗНЕСЕНІВСЬКОГО РАЙОНУ

просп. Маяковського, 4, м. Запоріжжя, 69035

тел. (061) 233-50-45, факс: (061) 233-47-61, Е-mail, Е-mail: ordzh_osvita@ukr.net

Н А К А З

 

13.01.2017                                                                            № 16

 

 

Про посилення профілактичних

заходів

 

 

            На виконання наказу департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 10.01.2017 № 01р «Про посилення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання ураженню вірусом сказу та збереження життя і здоров`я учасників навчально-виховного процесу», з метою  попередження випадків ураження вірусом сказу та збереження життя і здоров’я учасників навчально-виховного процесу навчальних закладів району.

Н А К А З У Ю:

1. Керівникам навчальних закладів:

1.1. Забезпечити проведення санітарно-освітньої та роз`яснювальної роботи з питань профілактики сказу:

— підготувати пам`ятки для учнів, батьків та працівників навчальних закладів про загрозу захворювання та запобігання ураженню вірусом сказу (додаток №1);
— передбачити розміщення інформації про загрозу захворювання та запобігання ураженню вірусом сказу на інформаційних стендах, в куточках здоров`я та на сайтах навчальних закладів;

— інформувати педагогічний колектив з Порядком надання домедичної допомоги постраждалим при укусах тварин та комах, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я України від 16.06.2014 № 398.

1.2. Вжити заходів  щодо недопущення перебування на території навчальних закладів безпритульних тварин.

1.3. Забезпечити відповідні санітарно-гігієнічні умови навчання  (виховання)  та упередження травмування тваринами учнів (вихованців), працівників навчальних закладів.

1.4. Організувати систематичне гігієнічне навчання та виховання дітей, формування гігієнічних навичок та правил поводження з тваринами з дотриманням статей 5, 6 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

1.5. Забезпечити термінове інформування про надзвичайні події і ситуації, що становлять загрозу здоров`ю дітей та працівників навчальних закладів, санітарному та епідемічному благополуччю, а саме: у разі травмування тваринами  (укуси,  подряпини,  заслинення тощо):

— територіального відділу освіти;

— Держпродспоживслужби України у м. Запоріжжі (т. 764 37 72);

— Запорізької міської державної лікарні ветеринарної медицини (т. 226 01 34)

2. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

 

 

 

 

В.о. начальника ТВО

Вознесенівського району                                                    С.Б.Жуковська

 

 

 

 

Додаток 1

до наказу ТВО

Вознесенівського району

від___________№

 

 

Пам’ятка для населення — Як запобігти захворюванню на скаказ (гідрофобія) – це гостре, особливо небезпечне інфекційне захворювання, що викликається нейротропним вірусом і характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи (енцефаліт) і завжди, при відсутності своєчасного проведеного курсу щеплень, закінчується смертю хворого.

Джерелом інфекції для людини може бути будь-яка теплокровна тварина, але епізоотична ситуація склалась таким чином, що на території України основним джерелом є лисиці. Небезпечні також укуси борсуків, єнотів, єнотовидних собак, куниць, хорів, ласок, вовків, кажанів.

З домашніх тварин найбільш часто на сказ хворіють кішки та собаки. Передача інфекції здійснюється при укусах тваринами, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами, забрудненими слиною і мозком хворої тварини. Рідше можливе зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць. При великій концентрації вірусу у повітрі можливий аерогенний механізм передачі, але такий механізм існує при передачі інфекції в печерах у комахоїдних кажанів і вампірів в країнах Латинської Америки, а також серед лабораторних працівників в умовах експерименту з великою концентрацією вірусу. В останні роки сказ продовжує залишатись постійною загрозою для людства в багатьох країнах світу та є однією з найважливіших проблем, як в галузі охорони здоров’я населення, так і в ветеринарії. В Україні сказ серед тварин реєструється у всіх регіонах.

 Протягом останніх років в Україні реєструвались поодинокі випадки захворювань на гідрофобію серед людей, виникнення яких було пов'язано з несвоєчасним зверненням потерпілих від укусів тваринами за медичною допомогою. Для профілактики цього особливо небезпечного захворювання використовують призначення лікувально-профілактичних антирабічних щеплень, що є єдиним і незамінним методом врятувати хворого.

— Якщо вас покусала дика чи безпритульна тварина (або тварина, якій не зроблено щеплення проти сказу) не намагайтеся відразу ж після укусу зупинити кровотечу (якщо, звичайно, воно не дуже сильне). Треба дати слині тварини разом з кров'ю вийти з рани. — Місце укусу слід ретельно промити господарським милом (воно допоможе боротися з вірусом сказу).

— Шкіру навколо рани обробити йодом. Йод, зеленку або спирт для припікання самого ушкодження краще не використовувати, щоб не обпекти відкриті тканини рани.

— Накласти на рану стерильну пов'язку.

— Обов'язково відразу ж звернутися в лікарню. Тільки фахівець здатний правильно обробити місце укусу, щоб воно не було інфіковано мікробами та, при необхідності, зашити рану.

Тільки в закладі охорони здоров’я вирішується питання щодо початку проведення щеплення від сказу. При призначенні антирабічного лікування до уваги приймаються наступні дані: про тварину, що нанесла покус (хвора, здорова, невідома, за якою неможливо встановити 10-тиденне спостереження), вид і ступінь контакту з твариною (ослинення, укус, контакт, подряпання непошкоджених чи пошкоджених шкіряних покривів, чи слизових, укус одиничний, множинні), вид тварини (дика м`ясоїдна, домашня, сільськогосподарська тварина) і дані про тварину (як утримувалась, чи щеплена проти сказу), епізоотична ситуація місцевості, де стався укус, обставини укусу (спровокований чи ні), локалізація укусу.

В залежності від вище переліченого призначають курс антирабічного лікування.

Усі покушені люди, які не отримали курсу антирабічних щеплень та захворіли на сказ — помирають.

Розпочати курс щеплень необхідно як можна раніше. При отриманні покусу, не зволікайте зі зверненням за медичною допомогою, тому що тільки це допоможе зберегти життя!