Протидія насильству

Сім’я- найвища людська цінність – це опора і підтримка, любов і тепло.

Проте так буває не завжди.

З початку 2020 року Національна поліція зафіксувала близько 150 тисяч звернень від жертв домашнього насильства. Особливо з початку карантинних заходів кількість звернень зросла на 40%. Але реальна кількість випадків в рази вища і це жахливо. Тому щорічно 25 листопада у світі починають кампанію проти домашнього насильства, щоб звернути увагу на проблему, щоб говорити про неї.

ООН визначає насилля як навмисне застосування фізичної сили або влади, дійсне або у вигляді загрози, спрямоване проти себе, проти іншої особи, групи осіб або громади, результатом якого є тілесні ушкодження, смерть, психологічна травма, відхилення в розвитку або різного роду збиток, або висока ймовірність настання перерахованих наслідків.

У насилля безліч видів та проявів – фізичне, психологічне, сексуальне, економічне…, але спільною є їх руйнівна сила. Людина, що постраждала від жорстоких дій, окрім фізичних травм, отримує і тяжку психологічну – постійно відчуває безнадійність та безсилля, тривогу та гнів, у них підвищується ризик розвитку тяжкої депресії.

Діти, що переживають насильство, також часто відчувають власну неповноцінність та ненормальність, у таких дітей спостерігаються проблеми із соціалізацією і вираженням власних емоцій та навіть затримки в розвитку. Діти не можуть чинити опір насильнику, часто навіть не знають іншого життя без агресії, інколи прихований гнів і страх знаходять вихід в агресивній поведінці серед однолітків. У перспективі ця психічна травма може стати причиною небезпечної, асоціальної та кримінальної поведінки таких дітей.

Жертва через постійний страх не може звернутися за допомогою, знову і знову повертаючись до аб’юзера. Проте коло насильства можна розірвати, і перший крок до розв'язання проблеми – інформація.

Тож, що може зробити кожен з нас:

— Не мовчати, якщо ви або ваші близькі стали жертвами насильства. Говорити про це не соромно, а потрібно;

— Підтримувати людей, які стали жертвами насильства — за потреби надавати моральну, матеріальну та юридичну допомогу. Зрештою — щонайменше допомогти знайти контакти притулку для жертв насильства;

Спільними зусиллями ми можемо зробити середовище, де зростають наші діти, безпечнішим.

Де отримати допомогу

  • 102 ― Національна поліція України
  • 15-47 ― урядова гаряча лінія для постраждалих від домашнього насильства
  • 116-123 або 0 800 500 335 ― «Ла Страда»
  • 772 або 0 800 500 225 ― Національна дитяча гаряча лінія
  • мобільні бригади Міністерства соціальної політики в Запорізькій обл.
  • @police_helpbot ― чат-бот у Telegram від МВС

Корисні посилання, щоб знати більше по темі:

https://nonviolence.ed-era.com/ Освітній проект Ed-Era «Дім (не)безпеки»

https://la-strada.org.ua Громадська правозахисна організація «Ла-Страда Україна»

https://rescentre.org.ua/ Інформаційно-ресурсний центр «Дитинство без насильства» від Українського фонду «Благополуччя дітей».