Безпека у мережі Інтернет

Інтернет дарує нам можливості для пізнання, спілкування, освіти, розвитку та цікавих розваг, він приваблює різноманіттям та свободою. Прості правила та культура користування можуть зробити користування мережею тільки корисним та цікавим, мінімізувати ризики шкоди.

Діти активні та допитливі, тож відповідальність дорослих навчити дитину орієнтуватись у віртуальному просторі, з його допомогою пізнавати світ та реалізовувати себе, уникаючи небезпек. Незважаючи на самостійність і незалежність, а також високу технічну грамотність сучасних дітей, вони все ж потребують нагадування про необхідність дотримання правил поведінки в Мережі та заходах безпеки.

Два головних чинника безпечного користування – вміння користуватися інформацією та мережевий етикет. Також не нехтуйте заходами безпеки, користуйтеся антивірусними програмами та батьківським контролем.

Тож що ми можемо зробити:

  • Говоріть з дитиною про можливості та небезпеки Інтернету. Дитина повинна знати про те, що таке віруси, кібербулінг, кібергрумінг, флеймінг, яким буває інтернет-шахрайство, щоб вміти вчасно розпізнати небезпеку.
  • Поясніть, що таке конфіденційність і чому важливо не ділитися особистою інформацією у соціальних мережах, щоб уникнути її використання сторонніми. Допоможіть придумати надійні паролі та приховати особисту інформацію, таку як номер телефону та ел.адреса.
  • Розвивайте критичне мислення дитини. Приділіть увагу обговоренню контенту та ознак його правдивості. Залучайте дитину до різноманітних обговорень та дискусій, навчіть ставити питання та аргументувати власну думку. Таким чином дитина зможе відбирати якісний та корисний контент.
  • Будьте прикладом. Якщо для дитини існують правила та обмеження у користуванні комп’ютером та гаджетом, дотримуйтесь таких правил і ви. Вчіть спілкуватися в Інтернеті так само, як і в реальному житті, також на власному прикладі.
  • Питайте про те, у що грає ваша дитина, які соціальні мережі її цікавлять найбільше, розповідайте і самі про ті ресурси, що подобаються вам. Дружіть з дитиною у соц. мережах. Будуйте відкриті та довірливі стосунки. Переконайтеся, що вона відчуває себе комфортно, звертаючись до вас, коли в неї виникають проблеми в інтернеті.
  • Не беріть гаджет дитини без дозволу, не читайте особисті листування. Пам’ятайте про особисті кордони. Особливо це важливо для підлітків, які саме шукають власне доросле Я. Тож гаджет є також частиною особистого простору дитини. Щоб дізнатися, що робить ваша дитина у Мережі, краще напряму питати.
  • Для обмеження екранного часу, в тому чиcлі і часу, проведеного в Інтернеті – зробіть дозвілля дитини різноманітним та насиченим. Прості заборони менш ефективні.

Завжди будьте уважні до будь-яких змін у поведінці вашої дитини: часто поганий настрій, поганий апетит та сон, непритаманна раніше закритість та апатія можуть бути першими закликами про допомогу, а Інтернет – одним із джерел небезпеки.