Безпечний онлайн-простір

І знов ліцеїсти вимушені навчатися онлайн, тому час згадати про мережеву безпеку та медіагігієну, щоб навчання онлайн було в користь і дитина була захищена від можливих ризиків.

Кроки батьків:

1.Встановіть антивіруси та блокувалиники реклами, користуйтеся сайтами «з замочком». Окрім очевидного – захисту гаджету від вірусів та спаму – це необхідно аби прибрати інформаційний шум. Шкідлива інформація, реклама і зайві спливаючі вікна не відволікатимуть увагу та не перевантажуватимуть нервову систему дитини.

2. Подбайте про захист інформації, аби вона не потрапила до зловмисників. Шахраї та кіберзлочинці можуть вкрасти інформацію та використати для шантажу та залякування. Встановіть складні паролі, заблокуйте гаджет доступними методами та встановіть двофазну автентифікацію для входу в аккаунти, це зробить їх складною мішенню для злочинців.

3.Не нехтуйте функцією батьківського контролю (але і не зловживайте нею). Вона допоможе вам відслідковувати за активністю дитини та захистить від небажаної та неприйнятної інформації. Обговорюйте те, чим дитина займається в мережі, що їй подобається, що цікаво, нехай дитина не соромиться ставити питання щодо отримаНної інформації. Підтримка та довірливі стосунки, як завжди, найефективніша «пігулка» для забезпечення безпеки.

4. Допоможіть вірно розподілити час, щоб користування комп’ютером та інтернетом не шкодили фізичному здоров’ю. Окрім того нагадаю про необхідність міняти види діяльності та фокус уваги щоб не втрачати працездатність та пильність в мережі від банальної втоми.

5. Вчіть та самі вчіться медіаграмотності,щоб отримувати тільки корисну, достовірну інформацію. Існує багато ресурсів та онлайн- курсів з медіагігієни. Далі за посиланнями кілька корисних ресурсів:

 

6. Поговоріть про те, які небезпеки можливі мережі – кібербулінг,

шахрайство, онлайн-грумінг та інш. У разі якщо, дитина постраждала від цих явищ, або існує загроза – важливо винести проблему офлайн та не залишитися сам на сам зі страхом.

7.Фокусуйтеся на корисному та веселому. Інтернет не ворог дитині, тож шукайте та діліться цікавинками для дитини та всієї родини, допоможіть організувати онлайн-зустрічі з друзями які далеко, шукайте натхнення на сервісах з іграми, книгами, фільмами.

Сподіваємось на скорішу зустріч в стінах ліцею, офлайн!

Практичний психолог,
Анастасія Процик
a.protsyk@classlyceum.zp.ua