Психолого-педагогічна адаптація внутрішньо переміщених дітей

Педагогічний вклад в адаптацію внутрішньо переміщених дітей безумовно є неоціненним. Сім’я та школа є фундаментом, на якому дитина відбудовуватиме своє нове життя. Тож важливо коректно налагодити зв’язок з такими дітьми.

Спочатку про центральні проблеми, з якими стикається дитина-переселенець:

  1. Переживання втрати – домівки, друзів, звичного життя, нормального дитинства … . Ця втрата аналогічна переживанню смерті близької людини, тому така дитина знаходиться в стані горювання.
  2. Переживання психотравмуючої події у досвіді і ризик розвитку ПТСР.
  3. Життя в невідомості і невизначеності, відсутність стабільності та опори в житті.
  4. Роз’єднання з сім’єю.

Через сукупність проблем такі діти більш замкнені і відсторонені, їм може бути складно спілкуватися. Зміна соціального середовища – завжди стрес, проте необхідність адаптуватися у надскладних умовах ускладнюють цей процес. Задача педагога лагідно і без тиску включити дитину в соціальні процеси класу, іноді і стати посередником у спілкуванні з іншими дітьми.

Надзвичайних зусиль коштує відновлювати побут і рутину, пристосуватися у новому середовищі. Психіка перенавантажена, через це також страждає пам’ять, увага, мислення та інші когнітивні процеси, потенційно страждають і академічні успіхи. Тож варто знизити тимчасово планку очікувань, змістити акцент на інші перемоги дитини.

Діти можуть почувати себе не просто самотніми, а і чужими, беззахисними та нещасними серед інших дітей. Тому важлива просвітницька робота з класом аби запобігти конфліктів, булінгу та ретравматизації внутрішньо переміщеної дитини.

Якщо після переїзду минуло більше місяця, порекомендуйте дитині та батькам звернутися до шкільного (або іншого) психолога.Досвід переживання складних ситуацій у кожної дитини унікальний і найважливіше допомогти інтегрувати його, мінімізувати стрес, налагодити життя і зберегти при цьому психічне здоров’я.

(Про ознаки психічної травми у дитини в окремому матеріалі на сторінці психолога)

 

Ресурси психологічної підтримки:

1. LifelineUkraine 7333 (цілодобово зі стаціонарних та мобільних);

2. Гарячалінія PIN (Людина в біді) -0 800 210 160. Цілодобова психологічна підтримка та координація до до основнихінформаційних служб, надають інформацію про гуманітарну допомогу;

3. Психологічна допомога від Національної психологічної асоціації— 0-800-100-102.

 

Ілюстрація: Michael Burgess (instagram: @michael_burgess_art)

https://ukrainer.net/inozemni-ilustratory-2/