Як батькам допомогти дитині, що постраждала від булінгу

Булінг має на меті залякування та приниження особистості, тому сказати комусь, що ти постраждав від цькування вимагає великих зусиль та сміливості. Проте з цієї причини часто ці факти замовчуються.

Батьки – найближчі для своєї дитини люди, тому батьківська уважність може бути рятівною для дитини у складній ситуації.

Немає конкретних маркерів, що напевне будуть означати, що дитина піддається цькуванню у школі, але це точно впливатиме на емоційний та психічний стан дитини і ви можете помітити зміни:

  • Частіше розмовляйте з дитиною про школу. Коли мова заходить за переживання стосовно школи, будьте терплячими та насамперед підтримайте свою дитину, покажіть, що ви поруч не дивлячись ні на що.
  • Часто діти, що постраждали від булінгу відмовляються відвідувати школи, вигадують причини або хвороби. Школа стала неприємним, небезпечним місцем для дитини. Вони не беруть участь у позашкільних заходах.
  • Змінюється поведінка: дитина усамітнюється, поводить себе не так як завжди. Раніше активні діти тепер віддають перевагу перебуванню вдома, менше часу проводять з однолітками.
  • Трапляються психосоматичні розлади — проблемі зі сном, часті хвороби, болі в животі тощо;

Ці ознаки є неспецифічними, але на них варто звернути увагу та знайти причину. Поговоріть з дитиною, зверніться до класного керівника, щоб обговорити ситуацію, дізнатися більше та стимулювати його провести в класі відповідні заходи.

Якщо випадок булінгу є підтвердженим:

  • Підтримайте свою дитину. Пам’ятайте: дитина не зможе впоратися з цькуванням самостійно. Ви можете стати для дитини образом впевненості, що цю проблему можливо вирішити. Дитина не винна у тому, що сталося.
  • Зверніться до адміністрації ліцею, напишіть заяву на ім’я директора, який має зібрати комісію, яка розглядатиме проблему, сформує звернення до поліції;
  • Зверніться до психолога – шкільного, дитячого або сімейного;
  • Самостійно не спілкуйтеся з кривдниками та іншими дітьми;
  • Створіть для своєї дитини умови для отримання іншого, позитивного соціального досвіду (наприклад, секції чи гуртки, або групові заняття з психологом).

Корисні ресурси:

https://pravo.minjust.gov.ua/ua/programs/booling

https://www.legalaid.gov.ua/