Як допомогти дитині під час дистанційного навчання

Навчання вдома – справжнє випробування для батьків, особливо молодших учнів. Обмежений фізичний та соціальний простір, незвичний спосіб cприйняття інформації на уроці, високі вимоги до самостійності дитини змушують змінити навчальні та побутові звички, знову пристосовуватися. 
На що варто звернути увагу, щоб знизити рівень стресу для вас і вашої дитини: 
1.Зберігайте спокій. Через особливості емоційної сфери, діти дуже залежні від емоційного стану дорослих близьких, відчувають тривогу та занепокоєння, тому потурбуйтесь про власний стан. Будьте чесним з дитиною, якщо ви дійсно через щось стурбовані – кажіть про це. Не забувайте про позитивні установки (smiley) 
2. Концентруйтеся на успіхах. Оцінюючи результати діяльності дитини (наприклад виконану домашку) приділяйте увагу тому, що вдалося добре, обов’язково відмічайте досягнення навіть найменші. (Є таке «правило бутерброда»: щоб зауваження сприймалися простіше і не відчувалися як катастрофа, подавайте їх у вигляді «бутерброда» — «схвалення – критика схвалення»). 
3. Допоможіть дитині організувати увагу. Дбайте про режим праці та відпочинку, не забувайте про важливість перерв. Оптимальний час для більшості, коли вони можуть продуктивно концентруватися на задачі – приблизно 15 хвилин, після цього краще змінити тип діяльності. Ставте перед дитиною маленькі конкретні цілі («виконати два завдання з математики в зошиті»), створюйте наочні розклади та плани, допомагайте орієнтуватися в часі за допомогою таймера, дайте можливість обирати з яких завдань починати. 
4. Задовольніть дитячу потребу в активності та русі. Тут йдеться не тільки про прогулянки та зарядку (вони безперечний must have). Важко довго всидіти на одному місці, а зараз ще і на перерві не побігаєш шкільним коридором, тож дозвольте дитині крутитися на стільці, стрибати та перекидатися. 
5. Дайте час адаптуватися, не вимагайте все і одразу. Після довгих вимушених канікул потрібен час, щоб знов адаптуватися до навчання. 

 

З повагою, 
Практичний психолог 
Анастасія Юріївна