КОЛЕСО БАЛАНСУ

КОЛЕСО БАЛАНСУ (автор Білл Рейн)

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я назвала емоційне вигорання «хворобою 21 сторіччя».Ми живемо в час змін, високих темпів і високих стресів. І у рутинній метушні ми часто забуваємо про важливе.

 

Емоційне вигорання – ряд симптомів, що є результатом невдало вирішеного стресу.

Синдром емоційного вигорання не дарма називається саме «вигоранням».Психолог, що вперше описав це явище – Герберт Фрейденберг, порівняв цей стан з домом, що постраждав від пожежі: зовні виглядає цілим, неушкодженим але всередині  він спутошений. Переносячи цю метафору на людину, що емоційно «вигоріла», зрозуміло, що  у гонитві за професійними цілями, вона вичерпала свої сили та ресурси та потребує відновлення.

Вигорання відчувається як постійна втома, загальне фізичне нездужання, відстороненість від роботи, почуття власної неефективності. Страждає також фізичне здоров’я.

Як би дивно це не звучало, але найпершою ознакою розвитку цього небезпечного стану часто є підвищена активність, коли людина повністю поглинена у діяльність, роботу, відмовляється від своїх базових потреб не пов’язаних з працею, забуваючи про особисті інтереси та захоплення. Наступним за цим етапом послідує виснаження. 

Аби зрозуміти як про себе потурбуватися, щоб уникнути вигорання, проведіть ревізію своїх справ у всіх сферах життя. Що займає частину вашого часу? Скільки часу ви приділяєте роботі, скільки близьким і скільки собі? Порівняйте. О яких улюблений приємних заняттях ви забули?

Оцініть по шкалі від 1 до 10 час та зусилля, що ви докладаєте до кожної сфери, відмітьте на колі. C:\Users\Anastasia\Downloads\колесо.jpg

Здоров'я: самопочуття, зовнішній вигляд, рухливість, активність, енергія, настрій, бадьорість, харчування, режим, спорт, сон.

Фінанси: Доходи, витрати, умови життя, забезпеченість, борги, інвестиції, додаткові джерела доходу.

Кар'єра: робота, покликання, бізнес, професія, зайнятість, соціальний статус, перспективи.

Особистісний ріст: навчання, самовдосконалення, тренінги, книги, курси.

Духовний розвиток: віра, творчість, мистецтво.

Оточення: рідні, колеги, партнери, сусіди, опоненти, друзі.

Яскравість життя: розвага, відпочинок, хобі, подорож, враження.

Стосунки: сім'я, дружба, любов, секс, спілкування.

 

Ця вправа допоможе навести лад у справах, правильно розподілити увагу і час, будувати плани на майбутнє не забуваючи про теперішнє.

Джерело: https://goal-life.com/uk/koleso-balansu