Ігри, що долають страх

 

 

 

Ігри, що долають страх

 

 

 

Народні ігри (старші дошкільнята та молодший шкільний вік)

  1. «Піжмурки» (профілактика страху темряви)

Одному з гравців зав’язують очі та відводять на середину кімнати або майданчика, повертають його кілька разів навколо себе.Після цього інші гравці розбігаються, а жмурко їх ловить. Кого впіймає – той стає наступним  жмурком. Якщо жмурко підійде близько до якого-небудь предмету, об який можна вдаритися, гравці повинні його попередити крикнувши «Вогонь!»(але не можна використовувати це слово, щоб відволікти жмурка). Гравцям не дозволяється тікати дуже далеко, ховатися, присідати, пересуватися навколішки.

  1. «Відьма» (Профілактика та корекція страху перед фантастичними, казковими персонажами, страху фізичних покарань)

Діти визначають, хто буде «відьмою». Далі стають в коло, міцно беруться за руки , «відьма залишається всередині ». Вона крутиться, підбігає до тих, хто в колі, пробує  чи міцно коло замкнуте, ляскаючи по руках. А діти приказують: «Ходить відьма по бору, по бору, Рве траву лободу лободу. Ой навіщо вона рве? Оберемки кладе. Ой ти відьма, ой ти лиса, ти до мене не хилися. Пріч од мене.» «Відьма» намагається розірвати коло  та втекти, а коли це вдається – то біжить, а інші діти намагаються її наздогнати. Хто зловить, той стає відьмою. 

  1. «Котики»  (Подолання страху неправильної дії, неуспіху, відповідати на уроці, відповісти невірно; страху темряви)

Спочатку обираємо «котика». Ведучій стискає  в одній руці невеликий предмет, обидва кулаки піднімає догори і промовляє: «Ці-ці, ці-ці, в якій руці? Тут є, тут нема, поїхав до млина,треба сісти, рибку з’їсти, поки вдома нема. Ці-ці, ці-ці, в якій руці?» Одні вказують на одну руку, а другі – на іншу. Ведучий розтуляє один кулачок: «Є!», другий «Нема!».  Хто вгадав, той виходить.  Решта вгадує вдруге. І так далі, поки не залишиться один гравець. Вгадуючи востаннє, йому треба не помилитися. Якщо помилиться, він буде  «котиком», а якщо вгадає, «котиком»стає ведучий, що загадував. Далі «Котику» зав’язують очі, виводять на середину ігрового майданчика. Всі інші стоять у колі   і не називаючи ім’я, говорить якою він буде квіткою. «Котик» починає лічити називаючи по черзі на себе і на тих хто в колі перед ним . На кого вкаже, той виходить наперед і каже якого кольору квітка.  «Котик» називає квітку. Якщо називає правильно — коло стає на одного меншим, якщо помиляється – «квітка» повертається на місце. Гра триває доти, доки «котик» не вгадає всіх.

«Страшко» (подолання страху фантастичних чудовиськ)

Знадобляться надувні кульки та маркери. Намалювати на кульці якнайстрашніше лице монстрика. Якщо грає компанія – можна позмагатися у кого вийшло страшніше. В кінці перемагаємо чудовисько лопнувши кулю.

«Мумія» 

Весела гра, що розвиває довіру до інших.Знадобиться кілька рулонів туалетного паперу або бинт. Необхідно якнайшвидше замотати "мумію".  Виграє той, у кого мумія вийшла найпершою.

«Скарбничка страхів»

Знадобиться невелика ємність з кришкою – коробка, шкатулка, банка. Її можна створити або прикрасити разом з дитиною. У кришці робиться невеликий отвір, щоб туди можна було просунути невеликий аркуш паперу.

Запропонувати дитині за допомогою будь яких матеріалів для творчості – олівців, фломастерів, ручок тощо, намалювати або описати свій страх. Далі  пропонуємо якось доповнити або змінити малюнок, перемогти таким чином страх. Далі малюнок складається в скарбничку, звідки він дитину не потривожить.