У школах області пролунав останній дзвоник.

У школах області пролунав останній дзвоник. Більше 12,5 тисячі одинадцятиклассників попрощалися з дитинством і стали на поріг дорослого життя.

Щемним сумом наповнився цей день і для випускників Запорізького класичного ліцею. Адже останній дзвоник – то фінал шкільного життя, розставання із друзями і вчителями, а попереду – випробування, пов’язані із зовнішнім незалежним тестуванням і вступом до вузів.

Більше тисячі дзвінків вмістили в себе одинадцять шкільних років, — вітаючи своїх вихованців, сказала директор ліцею, Олена Баньковська. – Дзвоник кликав вас на урок, а іноді й виручав, коли доводилося йти до дошки. І ось він розділив ваше життя на дві половинки: шкільне і майбутнє доросле. Від усього серця хочу побажати, щоб ви знайшли своє місце в житті, щоб вами пишалися вчителі, батьки, всі запоріжці, адже ви закінчуєте один із найкращих навчальних закладів області.

Нести із честю ім'я випускника ліцею побажав присутнім почесний гість свята — перший заступник голови обласної ради Олександр Клепаков. Він нагадав молодому поколінню, що нинішній рік проходить під знаком 65-річчя Перемоги. І юні мають завдячувати своїм батькам і дідам — тим, хто визволяв країну від фашистської чуми, хто розбудовував економіку держави, хто нині дає їм можливість учитися і розвиватися. Від імені голови обласної ради Павла Матвієнка (до речі, колишнього директора ліцею) він поздоровив ансамблю бандуристів навчального закладу, який зовсім недавно посів друге місце у міжнародному конкурсі (керівник колективу Наталя Битковська).

Тридцять юнаків і дівчат випускає ліцей нинішнього року. За словами вчителів, цей одинадцятий клас запам'ятається тим, що збагатив життя учнів численними цікавами заходами, тут навчалися талановиті особистості. Ліцейське самоврядування два роки очолював одинадцятиклассник Ілля Пелюк – і разом з ним випускники провели ліцейські конкурси "Фабрика зірок", "Євробачення", міський літературний вечір, присвячений творчості Ліни Костенко. Вони ставали солістами і танцюристами, самі писали сценарії свят. Навіть знімали фільми! Діти випускали шкільну газету і створювали інтернет-сайти. У цьому класі навчалося чи не найбільше переможців предметних олімпіад — наприклад, Олександра Рябенко, Олена Сухар, Андрій Бичик, Станіслав Гришин, Вікторія Дужак. Свої золоті медалі підтвердили під час екзаменів державної підсумкової атестації Валерія Мухіна та Дар’я Чернявська.

На святі останнього дзвоника всіх випускників-ліцеїстів вдягли у чорні мантії та "академічні" капелюхи і посвятили в магістри. Почесними грамотами нагородили учнів других-десятих класів — відмінників навчання. Восьмикласникам вручили свідоцтва про закінчення музичного відділення, учнів дев'ятих класів привітали зі здобуттям базової шкільної освіти. А мелодія останнього у цьому навчальному році дзвоника ще довго бентежила серця і душі всіх, хто прийшов на свято…

 

Олена Гривцова, Юрій Зелінський (фото)

Газета "Запорізька правда", 29.05.2010р., №77